HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Megmenekülhet a Tamariska!

2012.04.04. 13:43 zöldcsepel

 komment nélkül átvéve a cikk a Szabad Földtől - http://www.szabadfold.hu/zoldfold/megmenekulhet_a_tamariska.

 

Országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánította a vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a csepeli Tamariska-dombot. Az eljárás szakmai előkészítése a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának lesz a feladata, a terület kezelése pedig a csepeli önkormányzaté.

Fazekas Sándor miniszter felkérte a terület védettségének megtartásáért kardoskodó Csepeli Zöld Kör Egyesületet arra, hogy működjön közre a természeti értékek megőrzésében.

Mindez új megvilágításba helyezi a korábban történteket; a természeti értékekben bővelkedő terület kálváriájáról lapunk február 24-i számában írtunk. Emlékezetes: a budapesti kerület polgármestere azt állította, bármennyire is képtelenség, de a csepeli Tamariska-domb természeti értékeit csak úgy lehet megmenteni, ha leveszik róla a természetvédelmi terület státusát. Németh Szilárd – aki a terület védettségének megszüntetése mellett kardoskodott – álláspontjának summázata: hiába a kerület a tulajdonosa a Tamariska-domb döntő részének, ha a kezelési jog a fővárosé. Amely semmit sem tett az értékeinek megőrzéséért, sőt hagyta pusztulni. Így lehetséges, hogy motorosok randalíroznak rajta, az utcabútorokat összetörték, szemetet raktak le benne, sőt lakóit, a fülesbaglyokat ismeretlenek lövöldözték. 

A kerület szerette volna kezelni a területet, ám kezdeményezése Németh Szilárd emlékezete szerint az apparátus útvesztőjében elakadt – annak ellenére, hogy a főváros és a kerület politikai hovatartozása azonos. Ezek után látta úgy a polgármester, hogy az egyetlen megoldás: a Tamariska-domb ne legyen természetvédelmi terület, hiszen akkor a kerület kezelheti. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy azzal nem sértett törvényt. Értelmezése szerint ugyanis nem volt szükség arra, hogy az indítványt a fővárosi közgyűlés számára a főjegyző terjessze. Azt a polgármester is elismeri, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, Füri András nem ért egyet a védettség feloldásával, viszont szerinte a törvény a kerületet csupán az igazgatóság véleményének kikérésére kötelezi, arra már nem, hogy azt figyelembe is vegye. 

Szakvélemény egyébként a kerületnek is rendelkezésére állt, amelynek egy példányával meg is ajándékozott a polgármester. Ez egy Intézkedési terv címet viselő, táj- és kertépítészek, valamint botanikus által készített anyag, amely leírja a terület állapotát. Ezen alapult az a kezelési terv, amelyet az elkövetkező időszakban Németh Szilárd szeretett volna megvalósítani. Ez egyebek mellett a terület megtisztítását és bekerítését, tanösvények kialakítását, látogatási idő bevezetését tartalmazza. Vagyis azt, amit eddig is megtettek volna – ha ebben a főváros nem akadályozza a kerületet.

A legújabb fejleményekről szerettük volna megtudakolni a polgármester véleményét is, ám a titkárnője által ígért visszahívásra lapzártánkig hiába vártunk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr154363180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása