HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Győzelem a Tamariska dombon

2012.06.08. 01:26 Hudák János

Reménytelen helyzetből is lehet nyerni – Újra védetté nyilvánították a Tamariska-dombot

Országos jelentőségű védett területté nyilvánítják a csepeli Tamariska-dombot – jelentette be ma Fazekas Sándor a területen. Örömteli hír ez azután, hogy a Fővárosi Közgyűlés korábban jogtalanul megszüntette a védettséget.

A domb korábban helyi – a természetvédelmi törvény alapján fővárosi – védettséget élvezett. Ez jelentett biztosítékot a terület védett értékeinek fennmaradására és a beépítések megakadályozására. Sajnos Németh Szilárd csepeli polgármester kezdeményezésére ezt a védettséget – a törvényeket is figyelmen kívül hagyva – megszüntette a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége a Jobbik támogatásával.

Különösen érdekes volt a folyamat, hiszen az illetékes környezetvédelmi hatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park ellenezte a védettség megszüntetést, ugyanakkor egy levélben Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a megszüntetés mellett foglalt állást. A jogszerűtlen állapotot – melyet az ombudsman is szóvá tett – Fazekas Sándor miniszter javaslatára a természetvédelmi hatóság szüntette meg áprilisban azzal, hogy kezdeményezte a terület ideiglenes országos védettségét. Az országos védettség kimondásával remélhetőleg pont került a domb jogi kálváriájának végére. Az örömteli végeredményben komoly szerepe volt az LMP képviselőinek és a helyi civileknek, akik végig kiálltak amellett, hogy a domb jogi védettsége megmaradjon.
 
 
Tenk András  
Önkormányzat képviselő

Somfai Ágnes
Fővárosi képviselő

Szabó Rebeka
Országgyűlési képviselő
 

1 komment

Címkék: zöld környezet csepel lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr934572799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesztic 2012.06.08. 22:02:53

Többszörösen törvénysértő a döntés - az ombudsman a csepeli Tamariska-domb védettségét visszavonó fővárosi határozatról
Budapest, 2012. június 8., péntek (OS) - Nem felel meg a természetvédelmi törvény követelményeinek a Fővárosi Közgyűlés döntése, amely megszüntette a csepeli Tamariska domb természetvédelmi oltalmát – állapította meg Szabó Máté ombudsman. Ezen a területen ma is védelemre érdemes természeti értékek találhatóak. Időközben a Vidékfejlesztési Minisztérium a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását kezdeményezte a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságánál.

Budapest Főváros Közgyűlése 2011. októberi ülésén Csepel polgármesterének egyéni képviselői indítványára visszavonta a Tamariska-domb helyi jelentőségű természeti védettségét. A rendelet azonban jogalkotási hiba miatt nem lépett hatályba. Emiatt a közgyűlés a 2012. februári ülésén ismételten napirendre tűzte és megszavazta a javaslatot, annak dacára is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága szakmai véleményében nem támogatta a védettség megszüntetését.

Az ügyben jövő nemzedékek országgyűlési biztosa még 2011-ben hivatalból indított vizsgálatot, amit az alapvető jogok biztosa fejezett be. Az ombudsman az eljárásban lényeges jogi, szakmai és formai hibákat talált. A védettséget visszavonó döntés sérti a védettségi szint csökkentésének tilalmát és nem felel meg a természetvédelmi törvény követelményeinek, mert a Fővárosi Közgyűlés olyan terület természetvédelmi oltalmának megszüntetéséről döntött, amelyen ma is védelemre érdemes természeti értékek találhatóak. A visszásságot az is jelzi, hogy időközben a Vidékfejlesztési Minisztérium a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását kezdeményezte a nemzeti park igazgatóságánál.

Mindezek alapján a biztos megállapította, hogy a Fővárosi Közgyűlés eljárása és a Tamariska-domb helyi védettségének feloldásáról hozott döntése többszörösen sértette a vonatkozó jogszabályi követelményeket, szemben áll az egészséges környezethez való joggal, illetve a jogállamiság és a jogbiztonság elvével. A biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési miniszter által kezdeményezett országos védetté nyilvánítási eljárás nem orvosolja azt a tényt, hogy a Tamariska-domb a közgyűlés döntése óta nem védett terület.

Az alapvető jogok biztosa Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjéhez fordult a természetvédelmi oltalom helyreállítása és a visszavonó rendelet hatályon kívül helyezése érdekében.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Forrás: os.mti.hu/hirek/75806/tobbszorosen_torvenyserto_a_dontes-az_ombudsman_a_csepeli_tamariska-domb_vedettseget_visszavono_fovarosi_hatarozatrol
süti beállítások módosítása