HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

A jogsértés jogsértés, akárhonnan is nézzük

2012.03.19. 14:39 zöldcsepel

 A Csepeli Hírmondó 2012. március 9-i számában valótlanságot közöl a Tamariska-dombról.

 „A fővárosi közgyűlés döntése alapján a Tamariska-domb csepeli védettség alá került, így a kerület egyetlen természetvédelmi területén...”

 1. Nincs ilyen jogi lehetőség, hogy a fővárosi közgyűlés döntése alapján kerületi szintű védettséget kapjon egy terület rendelkezéseit (az 1996. évi LIII. természet védelméről szóló törvény 24. § b. bekezdése „ helyi jelentőségű terület esetén rendeletben a települési - Budapesten a fővárosi - önkormányzat nyilvánít védetté”). Budapesten a helyi védettséget csak a fővárosi önkormányzat biztosíthatja, azaz egy terület ebben az esetben fővárosi (és nem kerületi) védelem alá kerül. Azzal, hogy Csepel Önkormányzata - amúgy igen helyesen - építési tilalmat rendelt el a Tamariska-dombra, jogi értelemben nem helyezte védelem alá.

 2. A legutóbbi fővárosi közgyűlés a Tamariska-domb védettségének a megszűnését mondta ki, nem pedig a csepeli védettségét. Óriási különbség. Tette mindezt teljesen jogszerűtlenül, megszegve az 1996. évi LIII. természet védelméről szóló törvény ide vonatkozó részét.

 3. Mivel a védettség megszűnését jogszerűtlenül mondta ki (24. § b „ Fel kell oldani a természeti érték vagy terület védettségét, fokozottan védettségét, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják”) a fővárosi közgyűlés, ezért az még nem emelkedhetett jogerőre, tehát a terület jogi értelemben még védett. A kormányhivatali állásfoglalás pedig még nem történt meg.

 

  

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr664325912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása