HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Felesleges kiadások a megtakarítások mellett - az LMP véleménye Csepel vagyonvesztéséről

2012.02.07. 18:43 zöldcsepel

Első olvasatra azt is feltételezhetjük, a vagyonvesztés még mindig tart. És ez kissé ellentmond annak a könyvvizsgálói jelentésnek, amely szerint a költségvetési hiány 2011-ben 2,4 milliárdra csökkent, illetve sikerült lassítani a vagyonvesztést. Mindezt alátámasztja a Progresszív Intézet 2011. novemberi jelentése, mely szerint Csepelen csökkent az adósságállomány a költségvetési megszorításoknak köszönhetően. Csökkenteni szükséges a nem megfelelő intézményi struktúrák költségeit, a nem kötelező önkormányzati feladatok számát. A kötelező feladatok centralizálása is jó irány lehet. Mérsékelni kell a felesleges kiadásokat, a meglévő infrastruktúra amortizációjából eredő költségeket. Továbbá felül kell vizsgálni azokat a szerződéseket, amelyek megvalósítása több szempontból is előnytelen önkormányzatunk számára. És át kell gondolni az esetleges presztízsberuházásokat. Mindezekhez jó alapot adhat egy szakmailag megalapozott és a csepeli lakosság számára is elfogadható gazdasági program.

Az elmúlt évben számos intézkedés történt, amely az önkormányzat kiadásainak csökkentését, illetve vagyonvesztésének megakadályozását irányozta elő. Az intézményi feladatok optimalizálása megtörtént, bár kérdéses, hogy humánus volt-e egy ilyen átszervezésnél kvázi megszüntetni a Csepeli Művelődési Központot, elbocsátva a dolgozók egy részét.

A takarékoskodás miatt a polgármesteri hivatalban is leépítések várhatók. A nem kötelező feladatok lefaragása is folyamatosan zajlik, de ennek áldozatául eshet a Fasang Árpád Zeneiskola is. Továbbá emiatt szűnt meg a Csepp Tv televíziós műsorszórása is, megfosztva sok csepelit a kerületi hírek megismerésétől. A vagyonvesztés elleni harc jegyében meg kell állítani az önkormányzati ingatlanok állagának romlását. Nagyon jó, hogy a Kis-Duna-parton nem épül oda nem illő lakópark, de a volt napközis tábor hasznosítását rendezni kell. Megoldásra vár a volt Csepel Művek területének sorsa. Nem lehet szó nélkül elmenni azon felesleges kiadások mellett, amelyeket a mai gazdasági helyzetben nem lett volna szabad megengedni. Az új Csepel-címer és -zászló jelentős többletkiadást rótt az önkormányzatra. Különféle nem csepeli rendezvények támogatása szintén megkérdőjelezhető kiadásként jelentkeztek. A „Jövőkép” gazdasági programról elmondható: valóban jó és kivitelezhető elképzelések lettek papírra vetve, de ezek inkább olyan választási programpontok, amelyek egy politikai kampányban szépen csengő ígéretek lehetnek, de nem jelentenek komolyabb kitörési pontot egy olyan nehéz sorsú településen, mint Csepel.

Tenk András

képviselő

A cikk megjelent a Csepeli Hírmondó 2012. január 27-i számában is. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr624075936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása