HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

A négy „K” a siker titka

2011.11.11. 15:54 zöldcsepel

Kohézió, konzultáció, konszenzus, kompromisszum – ezek azok a bűvös szavak, amelyekben az északi országok sikere rejlik. Pontosabban mindezek gyakorlati alkalmazása az egyenlőségre épülő társadalmakban. Az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar-Skandináv Baráti Tagozata által szervezett konferenciáján jártunk.

 

Szinte teljesen megtelt a parlament felsőházi ülésterme a „Nordic Model” (Északi Modell) néven ismertté vált példaértékű gazdaság- és társadalomfejlesztési rendszerét ismertető konferenciasorozat első rendezvényén. A meghívott vendégeken kívül jelentős számban képviseltették magukat civil szervezetek, és érdeklődők. A házigazda szerepét Ertsey Katalin, országgyűlési képviselő, az IPU Magyar-Skandináv Tagozatának elnöke, valamint Ékes Ilona alelnök töltötte be. Rövid köszöntőjüket követően Janne H. Matlary volt norvég külügyminiszter-helyettes lépett a pulpitusra és előadásában röviden bemutatta az északi modell legfontosabb ismérveit. Rámutatott arra, hogy a minta sikerének egyik legfontosabb pillére a társadalmi bizalom.  A szociális kohézió a „tárgyalunk, nem sztrájkolunk” elvének követése alapvetés kell, hogy legyen, továbbá valamennyi hatalmi ágnak egyensúlyban kell állnia. Több ízben említette elrettentő példaként a görögoszági helyzetet, ahol napjainkban a kialakult légkört a „jogállammi deficit” hatásának tulajdoníthatjuk. Megítélése szerint Magyarországnak is sok tennivalója van még ahhoz, hogy felzárkózhasson a fejlettebb államokhoz. Kiemelte a korrupció problémáját, illetve azt, hogy a befektetők szilárd struktúrákat keresnek vállalkozásaiknak.

 

Arni Hole a norvég Esélyegyenlőségi Minisztérium főigazgatója kapott szót ezek után, aki mondandóját a nemi esélyegyenlőség témakörére fókuszálta. Fontos eredményként értékelte, hogy Norvégia a politikai kultúra megváltoztatását követően 1993-tól a nők részvételi arányát 40%-ra emelte a döntéshozásban. Szólt továbbá a szülői szabadságról, melynek időtartama hazájában mindössze egy év, és az apáknak is lehetősége nyílik arra, hogy néhány hónapot eltölthessenek gyermekükkel. Ennek feltétele persze az intézményi háttér, a „jóléti konstrukciók” megteremtése, mint például a rugalmas munkaidő bevezetése. Aláhúzta mondanivalójában még, hogy rendkívül fontos a folyamatos konzultáció a partnerekkel, többek között a szakszervezetekkel – így tudják figyelemmel kísérni a munkavállalók aktuálisan megfogalmazott problémáit, és arra vonatkozó megoldást találni.

 

A magyar felszólalók közül Czippán Katalin a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Bizottság Irodájának főosztályvezető helyettese ezzel szemben a jelenlegi hazai helyzetet vázolta: a foglalkoztatottsági ráta rendkívül rossz, rugalmatlan a munkaerőpiac, erős a szegregáció, és a hatalom „férfiarcú” – eképpen illusztrálta azt a tényt, hogy jóval kevesebb nő kap szerepet a politikai életben.

 

Végül Varga Csaba a Stratégiakutató Intézet Nonprofit Kft. elnöke fejezte be az előadást egy érdekes, követésre méltó példával. Kiderült, hogy létezik egy „Fejér megyei Modell”, ami magában foglalja a nehéz időkre való felkészülést úgy, mint: önellátás, közösségfejlesztés, új típusú önkormányzás. Követendő kezdeményezésként könyvelhetjük el mindezt annak tudatában, hogy sok tennivalónk van még számos más területen, hogy az „északi modellhez” legalább hasonlító képet lássunk magunkról egy képzeletbeli tükörben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia esélyegyenlőség fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr873371025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása