HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Számít a környezetvédelem?

2011.03.11. 19:59 Hudák János

Ismét csak sajnálkozásunknak adhatunk hangot a legutóbbi testületi ülés kapcsán. Az LMP-nek ismét voltak olyan konstruktív előterjesztései, amelyek a kerületi lakosok környezettudatosságának növelését és a fenntarthatóság elveinek való megfelelést segíthették volna elő. A testület fideszes tagjainak tartózkodása miatt azonban sem a Csalitos óvodai gyermek botanikus kert, sem a házi komposztálással, házhoz menő szelektív gyűjtéssel kapcsolatos tervezet nem kapott kellő támogatást. Persze annak fényében ez nem meglepő, hogy Csepel 2011. évi majd húszmilliárdos költségvetése egyetlen forintot sem tartalmaz környezetvédelmi célokra. Nehezen értelmezhető így viszont Németh Szilárd polgármester úr válasza Tenk András környezet- és természetvédelmi tanácsnok kérdésére, mely szerint a környezetvédelmet a sporthoz hasonlóan nagyon fontosnak tartja. Kérdés, hogy milyen módon tervez a városvezetés előrelépést elérni, ha nem hajlandó forrást biztosítani az ehhez szükséges programok elindítására - annak ellenére, hogy a kerület rendelkezik az ilyen célokat szolgáló elkülönített pénzalappal (környezetvédelmi keret). Természetesen nagyon fontos és előremutató lépés, ha a készülő új alkotmányba a biológiai sokféleség védelme  bekerül, amit a polgármester úr említett, azonban ez nem helyettesíti a helyben vagy akár országos szinten megtett valódi, kézzelfogható eredményeket hozó cselekvést, különben az alkotmányban megfogalmazottak pusztán üres szavak maradnak.

Felmerül továbbá a kérdés, miként fog megfelelni a kerület azoknak az elfogadott kiemelt céloknak, melyek közé a polgármester úr mint előterjesztő befogadta a fenntarthatóság céljainak való megfelelést is.

Úgy gondoljuk, hogy  méltányolható a városvezetés törekvése az egyensúlyi gazdálkodás megteremtésére, viszont a környezet védelme, a fenntarthatóság elveinek beépítése az önkormányzati struktúrába olyan halasztást nem tűrő feladatok, amelyek nem szorulhatnak teljesen háttérbe még a költségvetés mai nehéz helyzetében sem. Aki kicsit is komolyan veszi a világban mindenütt egyre nagyobb figyelmet kapó klímaváltozást, a gazdaság fenntartható fejlődési pályára való állítását és nem csak a szlogenek szintjén tartja fontosnak ezeket, nem mehet el szó nélkül egy olyan költségvetés mellett, amiben a fenti célok megvalósítására semmilyen forrás nincs biztosítva.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld önkormányzat környezet csepel képviselő testület lmp előterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr62731791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása