HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Nincs munka, nincs bevétel, nincs fejlődés

2012.03.23. 23:01 TenkA

Értékelni csak azt lehet, amit az értékelő alaposan megismer. Mivel az idei költségvetés-tervezetet (közel 70 oldal) alig 3 nappal a bizottsági ülések előtt lehetett először megismerni, ezért érdemben nehéz volt határidőre bármiféle értékelhető javaslatot, módosítót kidolgozni. Aki pedig megpróbálta, nem járt sikerrel.

Bár Magyarország megújul, a pályázatok elbírálásának hatásfoka konvergál a nullához. A kifizetések akadoznak, a vállalkozások a túlélésért küzdenek, a működő tőke pedig egy ilyen bizonytalan politikai hangulatban kivár. És nincs munka. Mindez Csepelre is igaz. 2010 óta nem jöttek létre munkahelyek, nincsenek jelentősebb külső források, nem történt jelentősebb új beruházás a kerületben.

Ezek után végül is logikus, hogy a 2012. évi költségvetés a tavalyihoz hasonlóan megint csak a megszorításokról szól. Persze a tényekhez az is hozzátartozik, hogy egy több milliárdos vagyonveszteséget bíró önkormányzatot örökölt meg a mostani testület, de az állandó visszafelé mutogatásból már nem lehet megélni. Az adósságállomány csökkentése jó eredmény de milyen áron? Elbocsátások, átszervezések, centralizáció, presztízsberuházások, adóemelések.

Az új önkormányzati törvény csökkenti az önkormányzatok feladatait, állami kézbe adja az alapfokú oktatást és a kórházakat, de több lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy adók kivetésével növeljék a bevételeiket. És ezzel élünk is. Például építményadó, telekadó emelés révén próbálja az idei költségvetés is tömködni a működéskor keletkező forráshiányos lyukakat. Az elbocsátott önkormányzati dolgozók után felszabadult bértömeg presztízsberuházásokra lesz felhasználva. A csepeli művelődési intézmények megrogyasztásából keletkező többletpénzekből nem kötelező, de szépen hangzó feladatokat vállal fel Csepel önkormányzata. Van itt több millió saját fúvószenekarra, miközben megfosztották a csepelieket a saját televíziótól, múzeumtól. A valós környezetvédelmi problémák szőnyeg alá lettek söpörve, de helyette zavaros hátterű természetvédelmi fejlesztésekre lesznek milliók elköltve.

Mindezt a hullámzó pénzügypolitikát pedig tetézik az előző önkormányzattól megörökölt előnytelen szerződések, átgondolatlan fejlesztések teljesítési kötelezettségei. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr544336201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.24. 07:18:02

Még jó, hogy vezetőink véget vetettek a MUTYIZÁS-nak! Jó fizetéssel be lehet jutni munkahelyre, csak CSÓKOS-nak kell lenni. Aki nem az, akár az utcára is mehet. (dezsavű)
A házakat, telkeket itt sokan az adózott jövedelmükből vették és évekig építették és Nem devizahitelből! Miért kell a dolgos csepelieket büntetni azért mert itt élnek?! (Ami egyre kisebb öröm az erőszakkal beköltözők miatt)
Szocializálatlanság, önteltség, sötétség lepi el Csepelt is! Nem ezek ellen kéne tenni VÉGRE?
GUSZTUSTALAN, elkeserítő amit tesznek fölöttünk és amit megengednek a tesőknak körülöttünk (Csepelen)!
süti beállítások módosítása