HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

Útszéli só show

2010.12.23. 19:57 zöldcsepel

 A tél beköszöntével Csepelen is eljött a síkosságmentesítés ideje. Az utcai fasorok és a szolgáltatásaikat élvező lakosság idén kissé fellélegezhet: előbbi a túlélésre kap reményt, utóbbi pedig – a fasorok megmaradásával – a tisztább levegőre és hűsítő árnyra a nyári hőségben.

Ma már köztudott, hogy a só komoly károkat okoz, hiszen a hazai fasorok nem bírják a tengerparti sós talajhoz hasonló viszonyokat. A só ugyanis nagyban gátolja a folyadékfelvételüket és kiszáradnak. (Sajnos, a korábbi teleken használt sóból a főváros egyes részein akár kilónyi is van egy köbméter talajban.) Felismerve, hogy a fapótlások költsége és az ökológiai károk jócskán meghaladták a konyhasó olcsóságának előnyeit, a jogalkotó idén ősztől kormányrendeletben tiltja minden olyan csúszásgátló anyag használatát, mely a fás szárú növényzetet károsíthatja. Az ellenőrzést a közterület-felügyelet végzi, és akár 50 000 forintos bírságra is számíthat, aki vét a szabályok ellen.

A boltokban már tavaly megjelentek az alternatív anyagok: a zeolit, a fűrészpor és a lefagyott jég illetve hó olvasztását a konyhasónál sokkal hatékonyabban végző - a növényeket nem károsító - acetátok és karbamid alapú jégolvasztó szerek. További kiváló módszer a hó ellapátolása, seprése a ház előtti járdáról (ez nem utolsó sorban jó lehetőség egy kis testedzésre is), így az említett anyagokból is lényegesen kevesebb jut a talajba.

A szakszerű síkosságmentesítést elősegítendő a Levegő Munkacsoport összegyűjtötte a boltokban kapható anyagok listáját, melyet folyamatosan bővít. Tanácsadó irodájukat is kereshetik, ahol további ingyenes tanáccsal látjuk el az érdeklődőket a legkorszerűbb módszerekről.

Hólapát, seprű – Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) hulladékudvarok, barkácsáruházak

Faforgács – barkácsáruházak, http://www.fenyokeregbolt.hu/index2.htm

Zeolit – barkácsáruházak, FKF hulladékudvarok

CMP-A – http://sikossagmentesites.hu/, barkácsáruházak

Transheat – http://www.enveco.hu/transheat.php (ld. a magyar szöveget a honlap alján)
Homok – építőanyag-kereskedések
Útkáli-acetát – barkácsáruházak, FKF hulladékudvarok http:/www.utkali.hu/index.html
Ammónium-szulfát – http://www.murexin.hu/front_content.php?idcat=164&idart=4809

Szólj hozzá!

Címkék: környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr532535374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása