HTML

Zöld Csepel

Friss topikok

"Fidesz-alkotmány? Nem erről volt szó!" - csepeli fórum Schiffer András LMP-s országgyűlési frakcióvezetővel

2011.04.22. 20:53 zöldcsepel

 

         Szép számú érdeklődő és számos kérdés várta Schiffer Andrást a Csepeli Munkásotthonban az LMP XXI. kerületi csoportjának szervezésében. „Fidesz-alkotmány? Nem erről volt volt szó!” - hirdette a meghívó. A kormánypártok közelgő alaptörvény-elfogadására az LMP ellenérvek sokaságával és egy vasárnapi Vörösmarty téri tüntetéssel válaszol.
            Tenk András önkormányzati képviselő köszöntője után Schiffer András az embereket leginkább foglalkoztató kérdésről, az LMP alkotmányozási kivonulásáról beszélt. Világossá tette: az Alkotmánybíróság működésének ellehetetlenítésével letért az alkotmányosság útjáról. A Lehet Más a Politika visszatérésének feltételei közül (az AB hatásköreinek visszaállítása, az alkotmány elfogadásának év végére tolása és népszavazási/következő parlamenti megerősítése) a Fidesz az elsőt még elfogadta volna, de szándékának komolytalanságát jelzi, hogy a LMP hárompontos kitartása után ezt is a kukába dobta.
            Az LMP „arca” a Fidesz kétharmados ámokfutásáért az MSZP-t is felelőssé tette: nyolcévnyi kormányzásuk korrupciós ügyei és Gyurcsány Ferenc 2006. őszi miniszterelnöki hitelvesztése olyan demokratikus vákuumot eredményezett, melybe Orbán Viktor konkrét vállalások nélküli kampányígérgetéssel könnyedén benyomulhatott. A szocialisták sok éves,  -Csepelen 16 évnyi - regnálását alapos átvilágításnak kell követnie. Schiffer ezen a ponton visszautasította azt a hallgatói állítást, amely az orbáni hatalomgyakorlást nácinak titulálta: a miniszterelnök világosan elhatárolódott a Jobbik „cigánybűnözés” retorikájától - szögezte le.
            Alkotmányos puccsra készül a Fidesz – foglalta össze röviden pártja alaptörvény-kifogásait az LMP-s vezető. A köztársaság (melynek rövidesen hivatalos államnévként búcsút mondhatunk) alapintézményei az eljelentéktelenedés és a kiüresítés sorsára jutottak. Negatív példaként hozta fel az államfői intézmény Sólyom László utáni lefokozását: az országszerte keringő Schmitt Pál-viccek magát az elnöki pozíciót járatják le. Schiffer tragikomikus példával élt: amikor még országgyűlési elnökként Schmitt Pál esztergomi érsekként Erdős Pétert nevezte meg, az egyházi vezetőt összekeverve a rettegett Kádár-kori hanglemezgyártóval, Orbán Viktor hangosan kinevette, majd államfővé tette pártkatonáját.
            Határainkon túlmutató legfőbb globális problémaként Schiffer szólt a természeti erőforrások végességéről és a megújuló energiaforrások elégtelen mértékű felhasználásáról. A fenntarthatóság nap, mint nap csorbát szenved, amikor még az európai baloldali (szocialista/szociáldemokrata) pártok is a végtelen erőforrások korlátlan újraosztásának mítoszában hisznek. Az európai zöldek azonban nem ökofasiszták - figyelmeztetett. A megújuló energiaforrások, a szél, a víz, a nap felhasználásával csak fokozatosan lehet kiváltani a szénalapú és az atomot használó erőművek tömegeit.
            A Lehet Más a Politika neve a garanciája – zárta a kötetlen beszélgetéssé alakuló fórumot a frakcióvezető. Ezért a rendszerváltás óta elhasználódott pártok közül eggyel sem kíván együttműködni az LMP és a parlamentben sincsen természetes ideológiai szövetségese. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg 8-9 százalékos LMP-nek nem az a 2014-es célja, hogy újra „csak” bejusson a törvényhozásba, hanem az, hogy erős és hitelesen választható alternatívája legyen a narancsuralmi törekvéseknek.
 

GRÜN MANFRÉD

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr272848461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hit elvtársi csókok 2011.04.23. 16:23:50

Elvtársi és hitelvtársi csókok. Szájról szájra cuppanósan, esetleg nyálasan, férfi és férfi ember közt. Undorító. A kézre és pecsétgyűrűre adott az még undorítóan megalázó is. Pláne ha azt a Magyar Köztársasági Elnök teszi egy feudális szinten megreked...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása